tuin

ONZE EENDEN(De achtergrond heb ik gemaakt van een foto van een carolinakuiken uit mijn allereerste nest.)

Hoe verzorg ik mijn eenden:


In de zomer van 2010 ben ik begonnen met de eendenhobby. Eerst met een klein verblijf en nu in 2012 is het verblijf veel groter gemaakt (zie vanaf pagina 4)
Ik heb 2 Carolina eenden en 4 roodschoudertalingen waarvan 1 blonde man.
Deze soorten kunnen goed bij elkaar worden gehouden

Het eendenperk

Een deel van de achtertuin is tot eendenperk gemaakt en al snel uitgebreid naar nu 46m2. De omheining bestaat uit aluminium delen met geplastificeerd gaas met een maaswijdte van 1 cm. Totaal is de omheining 1.80m. Er ligt een grasveld als ondergrond. Ook heb ik meerdere broedkasten neergezet voor het voorjaar 2011 in de hoop dat er gebruik van wordt gemaakt. Een kippenhok dient als slaaphok. Later hebben we nog een ren gemaakt voor eventuele kleintjes zodat die niet gepakt kunnen worden door roofvogels. Na veel lezen en ervaringen te hebben gehoord bleek een vijver van 750 liter voldoende en dat is ook gebleken. De vijver is een voorgevormde kunststof vijver. De vijver hebben we beplant (niet te veel want er moet genoeg loopruimte blijven) en daarbij goed opgelet dat er geen giftige planten in werden gezet want veel planten zijn slecht voor een eendenperk. Online vind je daar info over maar vooral heb ik de kennis vergaard uit het boek van Liliane de boek getiteld "Watervogels houden 't is een hobby".


Onderhoud vijver en verzorging van de eenden in de winter:

De vijver wordt gevuld met grondwater. Elke 4-5 weken wordt de vijver leeggezogen met een vuilwaterstofzuiger, IDEAAL! Als deze leeg is spuit ik hem schoon met de hogedrukspuit, wel zo hygienisch. De vijver heeft een sterke filterpomp met fontein dus heb ik steeds stromend water wat echt nodig is! In de winter als de vijver dicht gaat vriezen heb ik een vijververwarmer aangeschaft, ook ideaal. Ik heb hem echter niet vaak nodig gehad want… een deel van de vijver heeft een overkapping gekregen in de vorm van een winterproof partytent!! Door de verwarming EN de partytent hebben de eendjes de gehele winter over zwemwater kunnen beschikken wat nodig is voor hun welzijn en plezier (ze houden zich schoon en kunnen hun vetklier gebruiken om de veren waterproof te houden!) De tent zorgt ervoor dat de eendjes kunnen kiezen of ze al dan niet in de sneeuw willen vertoeven. De beestjes zijn toch kwetsbaar en ik wilde niet dat ze zouden bevriezen. Ook heb ik die winter 2 ruime houten kisten onder de tent gezet waar ze heerlijk gebruik van hebben gemaakt met name ’s-nachts en elkaar zo warm hielden. Ze hebben de zware winter dan ook allemaal prima overleefd. In de winter heb ik ze wat extra gemengd graan gegeven.


Voeding:

De dagelijkse voeding bestaat uit: Elke ochtend korrels voor watervogels van Aveve waarvan ze meestal 2 volle bekers eten gedurende de dag aangevuld met 1 kopje watervogel gemengd graan met vitaminen van het merk "Kenner". Ik strooi wat voer uit en leg de bak dan onder een afdakje zodat ze daar naar behoefte van kunnen eten. 's-Middags geef ik ze kant en klaar gesneden andijvie die ik her en der strooi zodat ze wat te grazen hebben en merk dat ze dat volop doen. Vooral de carolina's zijn er gek op en groenvoer mits niet teveel is goed voor ze. Wat ze ook lekker vinden zijn tomaten die ze lekker leeg sloeberen en vervolgens verorberen. Ik geef de tomaat in halve stukken die ik vastzet in het gras met een sateacute;eprikker. Dit doe ik omdat de tomaten anders direct in de vijver belanden (zoals ik ontdekte) en ja dan hebben ze er niks aan. Ook strooi ik heel fijn vogelgrit over het perk voor de behoefte aan kalk wat de kwaliteit van de eieren ten goede komt.


Overige verzorging: In het voor- en najaar krijgen mijn eendjes een ontwormingskuur in poedervorm die ik bij de apotheek koop. De poeder wordt over het voer gestrooid gedurende 7 dagen.Eendenboeken


Onderstaande foto's beginnen bij de zomer van 2010 en zo verder tot nu (zie ook de 2e en 3e pagina!)
Op de 3e pagina zie je de uitbreiding van het eendenverblijf.


Lennard speelt even de baas.
Lennard can be very bossy!
We have 2 couples (1 blond) of (Aix sponsa) English: Wood Ducks or Carolina Duck ***** Dutch: Carolina eend
and 1 couple (Callonetta leucophrys) English: Ringed Teal ***** Dutch: roodschoudertaling

drake = woerd (man)
hen = eend (vrouwtjes)

In de achtertuin hebben we een eendenverblijf gemaakt.
september 2011: We hebben momenteel 6 eenden:

1 koppel roodschoudertalingen blond
2 vrouwtjes roodschoudertaling wildkleur (man overleden)
1 koppel Carolina eendjes
1-1 koppel
1-0 woerd
0-1 eend

Info Roodschoudertaling: HIER

Info Carolina eend: HIER

De woerd van de Carolina-eendjes is momenteel in eclipskleed op dit filmpje.
Als hij weer op kleur is zal ik een nieuwe film maken plus wat foto's.
Hier komt het filmpje van de eendjes in hun verblijf (september 2011: verblijf is inmiddels flink vergroot!):

Een van de nesten, de vaas, is inmiddels ingegraven en voorzien van bekleding. Er komen nog 2 nestkasten bij binnenkort.
Ze zullen dit jaar niet meer gebruikt worden om te broeden maar gewoon fijn als ze er vast zijn.


FOTOALBUM VAN DE EENDJES!
CLICK HERE TO SEE THE ALBUM WITH CLOSE UPS OF THE DUCKS!film van de eendjes en onze honden Snoopy en kleine Laika.
Inmiddels zijn de nestkasten geplaatst.
Het geblaf op de achtergrond is van de 3 buurhonden aan de andere kant van de heg!
Ze zouden altijd zooo graag met onze hondjes meespelen maar ja, pech voor hun want de heg heeft geen doorgang.Hoera, we hebben een groter verblijf!!
De 6 eendjes hebben nu alle ruimte. Ook de nodige begroeiing is aangebracht en moet nu haagjes gaan vormen.LINKS VOOR HET HOUDEN VAN SIEREENDEN:
SOME LINKS FOR TAKING CARE OF DUCKS:
Watervogelbond - verantwoord houden van watervogels
Aviornis België - vereniging voor vogelliefhebbers
Harteman, zeer informatieve site maar momenteel in onderhoud
eendenforum
nestkasten en andere eendenbenodigdheden van de firma 't Neerhof
eendenstartpagina
eenden startbewijs forum met handige links
de kweek
eendje opvoeden
verzorging uitgebreid
eendjes in de winter
ziekte
huisvesting eenden

duck info for kids
******************************************************************De oude situatie vóór de vergroting van het verblijf; al snel vond ik dit perk te klein.


the enclosure is too small we'll make it bigger.


FILMPJE VAN DE EENDJES MET NADRUK OP HET HUISJE
Inmiddels is het eendenverblijf vergroot naar 32m2!Vandaag de vijver geleegd en schoongeschrobd. Dat moet elke 4-5 weken grondig gebeuren.
We hebben een mooi spuitfiguur gevonden in de vorm van dolfijntjes.
Op de foto is de figuur te zien die we in de vijver hebben geplaatst.
De vijver moet nog verder gevuld worden.

WINTER 2010

We were a bit too late with putting up the winter tent so there is already snow on the ground as you can see but next year this part of the enclosure will be free of snow!!

De winter begon al goed met heel veel sneeuw en strenge vorst.
We besloten de eenden een overkapping te geven zodat ze als ze willen droogzitten bij sneeuw, hagel en regen.
Het liefst zitten ze trouwens bij regen zonder overkapping want dat vinden ze heerlijk!!


We have a very cold and frosty winter this year. We decided to put a party tent (winter proof) over a part of the enclosure and even extra shelter on the north-east side so the wind can't get through there-


Voor de schoonmaak.....
Before the cleaning - attack of the pond heater !


Zoals op de foto's te zien is was er al een hoop sneeuw en ijs toen we de overkapping neerzetten (winter proof partytent!) maar voortaan zal hier dus geen sneeuw meeer liggen, ideaal!

Met de waterstofzuiger leeg ik altijd de vijver en daarna uitschrobben.
Vervolgens weer vullen.
Dat bruine ding in het water is een vijververwarmer.


Samen met de pomp die de vijver constant reinigt, zorgt deze ervoor dat het water niet bevriest zodat de eendjes altijd kunnen zwemmen. Dat is erg belangrijk voor hun welzijn. Als ze te lang niet kunnen zwemmen kunnen ze lek raken (versus waterproof zoals ze nu zijn) en daar kunnen ze ziek van worden en aan overlijden.
Als ze uit het water komen draaien ze hun kop naar de stuitklier en activeren deze.
Er komt dan een soort olie uit die ze met de snavel over hun gehele lijf uitspreiden.
Deze olie zorgt dat de eend waterdicht blijft!

Altijd als er vers water in de vijver zit doen de eendjes een "happy dance". Ze vinden het heerlijk en splashen in het rond, duikelen in het water, gaan weer aan de kant en jumpen weer in de vijver.
In de herfst hebben we een deel van het verblijf voorzien van een winterproof partytent! Die kwam goed van pas. De eenden konden kiezen of ze overdekt wilden verblijven of juist niet. Een ander groot voordeel is dat ze konden blijven zwemmen tijdens de strenge vorst die we gehad hebben want door de overkapping en het scherm langs de noord- en oostzijde bleef de vijver onbevroren tot -5 graden. De ene keer dat er een stuk bevroor deden we de vijververwarming aan. Die heeft ook al zijn diensten bewezen en was echt niet duur.


FEBRUARI 2011 kort filmpje
De vijver is weer leeggehaald en geschrobd en daarna met schoon bronwater gevuld.
Ik was net iets te laat met de camera toen ze aan het koppie-onder bezig waren en lekker aan het spartelen gingen.
Nu zijn de meesten weer aan de kant om zich lekker verder te reinigen en te laten drogen.
Wood ducks in their habitat info: Click


VOLGENDE PAGINA/NEXT PAGE


BACK to my dollhouse miniatures/TERUG naar Wilga's hoofdpagina

To my dollhouse shop/ NAAR mijn poppenhuiswinkel

Make your own free website on Tripod.com