MINIATUURBREIEN

Miniatuurbreien is breien op kleinere schaal. Bijvoorbeeld voor poppenhuisbewoners (zie foto hierboven). De offici´┐Żle schaal daarvoor is 1:12. Het breien gebeurt op dunne naalden waarbij meestal naalden 0.8 mm of 1.00 worden gebruikt maar ook wel naalden van 0.5 mm dun. De garens moeten dun, sterk en vooral soepel zijn voor een mooi effect. Ook mogen ze niet splijten.

*Welke materialen heb je zoal nodig?
Bekijk DEZE pagina maar eens. Let op de dubbelpuntige breinaalden! Ze zijn er in 2 lengtes, net wat jezelf het lekkerst vindt breien OF waarvan je denkt dat je daar het fijnst mee overweg kunt als je voor het eerst gaat miniatuurbreien.

*Patronenboekjes speciaal voor miniatuurbreien.


*Breiterminologie 3 talen: Engels-Nederlands, Duits-Nederlands en Frans-Nederlands

*Nuttige filmpjes voor uw breiwerk, o.a. kabels breien


TIPS EN TRUCS bij het miniatuurbreien:

Haal zoveel mogelijk de eerste steek van elke naald steeds af waardoor je mooie zijranden krijgt die later onzichtbaar met de 8-steek (zie boekjes) worden gesloten. In de rechte naalden brei je de laatste steek steeds averecht.

Is het de bedoeling dat een trui bij een pop wordt aangetrokken? Zet dan eerst de mouwen in, trek vervolgens de trui over het hoofd van de pop en sluit dan de zij- en mouwnaden aan de goede kant van het werk Op deze manier hoeven de armen niet in alle bochten te worden gewrongen om ze in de mouwen te krijgen en sluiten de manchetten mooi aan om de pols...!

Inzetten van mouwen: Vaak zie je dat de ene ingezette mouw recht is ingezet en de andere gerimpeld. Zorg dus dat beide mouwen op dezelfde manier worden ingezet EN op dezelfde hoogte! Dit is te bereiken door het midden van de mouw alvorens het inzetten te markeren met een afwijkende kleur draad (aan de rand van de afgehechte zijde). Dit middenpunt zet je dan vast op de schoudernaad waardoor linker- en rechterkant van de mouw gelijk verdeeld worden over het voor- en achterpand. Maak verstandig gebruik van "kantbreien" en ajourbreien. Bedenk dat elk gaatje in werkelijkheid 12 x zo groot is!! Teveel ajour is voor kleding dan ook soms niet geschikt tenzij er gebreid is met garens die slechts kleine gaatjes weergeven maar wel bijvoorbeeld voor huishoudelijke breisels met name die uit vroeger tijden zoals tafelkleden, kanten kleedjes, beddenspreien etc.
Maak de panden altijd kletsnat na het breien en laat ze dan op een washandje aan de lucht drogen, goed in model getrokken (voorzichtig) of eventueel opspannen met een paar roestvrijstalen speldjes.
Op die manier gaat de "pap" uit het garen en is de trui zoveel beter/soepeler in elkaar te zetten.


Draperen van een handgebreide 1:12 trui Kledingstukken gebreid in miniatuur zie je op foto's altijd wat onnatuurlijk liggen of hangen. Met name truien zie je dan met stijve wijd uitstaande mouwen aan een hangertje hangen of ergens op een bed of op of over een stoel liggen. Om de mouwen op een natuurlijke manier te laten vallen doe je het volgende: maak de trui kletsnat. Met de gesloten omkeertang ga je voorzichtig in de mouw en dan doe je de tang iets open waardoor je de naad van de mouw inclusief de manchet iets uit kunt duwen . Met je andere hand knijp je de mouwnaad dan goed plat. Doordat de trui kletsnat is gaat dan gemakkelijk. Leg de trui daarna op een washandje en drapeer dan de mouwen op een natuurlijke manier zoals je dat bij een 1:1 trui zou willen/kunnen zien. Als je een trui aan een hangertje wilt waarbij deze dan bijvoorbeeld aan een kastgreep hangt doe je het volgende: neem een dunne pijpenrager van doorsnee maximaal 4mm en knip deze op lengte (iets korter dan van manchet tot manchet). De trui heb je dan inmiddels al behandeld zoals bovenstaand is beschreven dus met "uitgedeukte mouwen". Haal de pijpenrager nu door de ene mouw, via de hals door naar de ander mouw maar laat hem nergens zichtbaar uitsteken. Je kunt nu de mouwen buigen en langs het lijf van de trui laten vallen zoals dat bij een 1:1 trui ook valt.


TERUG