PAINTING WITH NEEDLE AND THREADMet deze foto is het allemaal begonnen...

It all began with this picture....

Allereerst had ik een aantal jaren geleden een foto gemaakt van een gedeelte van de straat waar ons (witte) huis staat. Het brede veld met bloemkolen was pas geoogst. Dat bleek later bij het schilderen en borduren een voordeel 0;)
In 2002 heb ik dit tafereel geschilderd volgens de gemaakte foto en ik koos daarbij voor olieverf op paneel formaat 6x8 cm. (meer schilderijtjes)
Onlangs kwam ik op het idee om hetzelfde tafereeltje te borduren. Het moest op fijne zijde en met halve kruissteekjes gedaan worden omdat dat wel zo mooi is voor een wandborduurtje schaal 1:12.
Ik kwam uit op 40 count silk gauze. Dit is fijne borduurzijde van 40 halve kruisjes op een inch oftewel 16 halve kruisjes op een cm. Het werkje wordt 5,5 x 3,8 cm en er zullen als het af is 4864 steekjes zijn geborduurd (256 steekjes op 1 cm≤)
Op deze pagina zijn de vorderingen te zien van het borduurtje. Er wordt dus zonder telpatroon gewerkt en direct vanaf het schilderij moet het tafereeltje met naald en draad worden ingevuld op de borduurstof; borduurschilderen dus! De foto's zijn vergrote opnames.

A few years ago I painted (scale 1:12) our house (the white one) and part of the street after a picture I took from across both streets. (more paintings)
We live rural and have caulyflower fields right across the street but I took the picture after harvest so it left a brownish field in between streets and grassfields etc. (easier to paint or embroider than caulyflowers ;0)
Recently I decided to embroider this painting on silk 40 count in half cross stitch (1 strand) which gives 256 stitches on 1 cm≤. Emroidery is 5.5 x 3.8 cm. (4864 stitches)
Below are step-by- step pictures.

Het borduren aan de hand van een geschilderd werk gaat anders dan simpelweg invullen van borduurvlakken zoals normaal gebruikelijk is als men volgens een telpatroon borduurt. De bomen, bossages, de bermen, de luchten zijn zeer variabel qua kleurstellingen. Je borduurt daarom telkens met ťťn kleur maar gaat daarbij op verschillende plekken te werk. Net als bij een schilderij moet er gezorgd worden voor een eenheid in het geheel. Het schilderij wordt niet exact nageborduurd maar wordt wel zo natuurgetrouw mogelijk weergegeven met de borduurzijde.
Ook zullen in het borduurtje de beide bomen op de voorgrond met kruin en al worden geborduurd en niet slechts gedeeltelijk worden weergegegeven zoals in het schilderij.

I call it embroidery painting as you go with 1 colour from different spots and angles all over the silk canvas just like in a painting and there is no chart. I just look at the painting and then decide where to put the stitch and with the colour of my choice.
I particuarly used many shades of green, blue and white.
It was a matter of bringing unity in the embroidery just like in the painting.

Op deze foto moet de kerktoren en enkele groengedeeltes nog worden afgewerkt en de luchten moeten gecreŽerd worden.
Tower and air still to be embroider-painted.KLAAR!!
FINISHED!!

Het borduurtje staat nu nog op de 1:1 schoorsteenmantel in een 1:1 lijstje.
Later zal ik er een mooi 1:12 lijstje voor maken voor in het poppenhuis.
De breedte van het werkje is tot en met de groene rand 5,5 cm maar
ik heb er later nog een witte passe partout omheen geborduurd.
Dat vind ik leuker dan een kartonnen passe partout voor het definitieve lijstje.

The work sits in a full size frame on the full size mantle piece untill I have made a suitable frame for it.
I embroidered the passe partout border in white instead of using a carton pass-partout.
The width of this scene is 5,5 cm without the embroidered white passe-partout(3mm).

TERUG/BACK